ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Wikipedia: Κίνητρα και Επιβραβεύσεις

Για την αναγνώριση των προσπαθειών των συμμετεχόντων στην Ελληνική κοινότητα της Wikipedia, και την δημιουργία κινήτρων για την  αύξηση της συμμετοχής σε αυτή, θα θεσπιστούν ένα σύνολο ηθικών και συμβολικά υλικών κινήτρων, με σκοπό την επιβράβευση των προσπαθειών των συμμετεχόντων στην κοινότητα της Ελληνικής έκδοσης.

Ποια πιστεύετε πως θα πρεπε να είναι αυτά τα κίνητρα;

Περιήγηση στη Διαβούλευση:
Στόχος

Δράσεις Διάχυσης και Διαμόρφωση Κοινότητας
Λήμματα
Κίνητρα και Επιβραβεύσεις

20 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Αντώνης Μπ.

Τα κίνητρα αλλάζουν ανάλογα με το άτομο στο οποίο απευθύνεσαι, ωστόσο αν μιλάμε για μαθητές τα κίνητρα μπορούν να είναι πολλά:
– βαθμολογικά κίνητρα (bonus σε κάποιο μάθημα?)
– συμμετοχή σ κληρώσεις με δώρα (netbooks? ebook readers?)

Ηθικά βραβεία θα μπορούσαν να είναι η δημιουργία ενός scoreboard όπου ανάλογα με τα λήμματα που ο κάθε χρήστης κάνει submit, να συγκεντρώνει έναν αριθμό πόντων που θα τον ανεβάζουν πιο ψηλά στη λίστα κατάταξης.

Maria Sartzet

Αντώνη , πως πιστεύεις ότι πρέπει να αξιολογείται η ποιότητα . Φομάμαι ότι με το scoreboard όλοι θα στοχεύουν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

Αντώνης Μπ.

Σελίδες ερωτοαπαντήσεων όπως το stackoverflow.com βασίζονται, στο feedback από τους άλλου χρήστες. Κάθε φορά που ένας χρήστης προσθέτει ένα άρθρο, θα ενημερώνει (ή θα ενημερώνεται αυτόματα) τα αντίστοιχο προφίλ του. Στην συνέχεια χρήστες που βλέπουν την σελίδα θα δίνουν θετική ή αρνητική ψήφο δίνοντας ή αφαιρώντας πόντους από το μέλος.

Ch Iossif

Δεν είμαι υπέρ της δημιουργίας κινήτρων.

Αποδέχομαι ως μόνο κίνητρο την βαθμολόγιση/αξιολόγηση μιας εργασίας (πχ σχολικής) με βάση την Ελληνική Wikipedia και πάντα στο πλαίσιο του μαθήματός της.

Ευχαριστώ.

Nataly8

Κίνητρα?! Τι εννοείτε;

maria karamanoli

Με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια. Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και κανείς δεν θα ήθελε ο κόπος του να πάει τσάμπα.Κίνητρα ακαδημαϊκού τύπου , βεβαιώσεις για το βιογραφικό σημείωμα ακόμη και συμβολικά χρηματικά ποσά θα ήταν σίγουρα καλές σκέψεις.
Ο χρόνος είναι χρήμα.

Glavkos

“Τσάμπα κόπος”, “Ο χρόνος είναι χρήμα” … “Συμβολικά χρηματικά ποσά”.

Μπορώ να πω και άλλες παροιμίες , όπως

“Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλια χρόνια κοσκινίζει”

“Ο χρυστός μας φέρνει κοντά” (πραγματικό χρήμα και δη σε μέταλλο)

“Όλα για το φτυχίο…”

Μήπως η συζητήση θα πρέπει να τεθεί σε μια εντελώς διαφορετική βάση; Και το τι θα κάνουν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι δική τους δουλειά (αν δηλαδή κάποτε κάνουν δεκτές εργασίες που γράφονται στη Βικιπαίδεια), αν και η λογική είναι ότι τα άρθρα της Βικιπαίδεις είναι προϊόν συνεργασίας και ο καθένας μπορεί να τα αλλάξει.

Ασε που κάτι τέτοιο (σχετικά με τα πιστοποιητικά) θα πρέπει να έχει την έγκριση του Wikimedia Foundation και επομένως “μιλάμε χωρίς τον ξενοδόχο”, έτσι για να θυμηθώ μια άλλη παροιμία…

FocalPoint

Αγαπητοί συνεργάτες της ΕΕΛ/ΛΑΚ,

Στη Βικιπαίδεια ήδη υπάρχει μηχανισμός ηθικής επιβράβευσης, στη σελίδα Βικιπαίδεια:Απονομή αστεριών. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει απονομή αστεριών από άλλους χρήστες, είτε πρόκειται για ποσοτικά, είτε για ποιοτικά κριτήρια.

Επιπλέον υπάρχει και μηχανισμός αποτίμησης άρθρων που επίσης μπορεί να χρησιμοποιθεί.

Με εκτίμηση, FocalPoint, συντάκτης της Βικιπαίδειας

FocalPoint

Επειδή ίσως ήμουν πολύ περιληπτικός, μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα αστέρια-ηθικά βραβεία, αλλά εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν ηθικά βραβεία με την Απονομή Αστεριών, που να είναι ειδικά για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Αστέρια για ποιοτική συνεισφορά, αστέρια για ποσοτική συνεισφορά.

Rick Proser

Όσο και αν θέλουμε να είμαστε ρομαντικοί, στο σύστημα που ζούμε το θεμελιώδες κίνητρο είναι το κέρδος, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει (προσωπικά δε μου αρέσει). Συνεπώς θα συμφωνήσω με τη maria karamanoli.

nikolasd

Όσο αφορά σε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής επιβράβευσης, θα διαφωνήσω. Είτε αναφερόμαστε σε δώρο, είτε σε κάποιο συμβολικό χρηματικό ποσό, η υλική επιβράβευση καταργεί τον εθελοντικό χαρακτήρα της Βικιπαίδια. Είμαι σίγουρος επιπλέον ότι θα δημιουργήσει και υποψίες σχετικά με την ποιότητα των άρθρων. Ωστόσο κάποια ακαδημαϊκού τύπου επιβράβευση, όπως αναφέρει η κα Καραμανώλη, θα συντελούσε σημαντικά ώστε να μεγαλώσει η συμμετοχή από φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, το οποίο πιστεύω θα βοηθούσε στην αύξηση του επιπέδου και της ποιότητας των άρθρων.

Yiannis_g

Το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια απο την έναρξη λειτουργίας της Ανοικτής Διαδικτυακής Εγκυκλοπαίδειας WP και 260 χρόνια απο την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας των Ντιντερό-Νταλαμπέρ.
Δεν θα ήταν καλό να κηρυχθεί “Ετος της Εγκυκλοπαίδειας” απο το Υπ. Παιδείας?
Και μέσα στην χρονιά να προκηρυχθούν “Εγκυκλοπαιδικοί Μαραθώνιοι” συγγραφής λημμάτων και μαθητικές εγκυκλοπαιδικές εκδρομές που θα προετοιμάζονται αξιοποιώντας το υλικό της εγκυκλοπάιδειας και θα συγκεντρώνουν επιπλέον πληροφορίες με στόχο την συμπλήρωση των λημμάτων;

Dr. Μήτσος

Πιστεύω πως πρέπει να μην συμμετάσχει κανείς σε αυτή την «προσπάθεια». Διαχρονικά και διακομματικά το υπουργείο παιδείας είχε γραμμένο το ανοικτό λογισμικό στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε υπουργού! Τώρα που δεν υπάρχει χρήμα να φάνε οι παρατρεχάμενοι, τώρα θυμήθηκαν το ανοικτό λογισμικό. Όλα αυτά τα χρόνια οι διάφορες «εταιρείες πληροφορικής» και τα διάφορα «ινστιτούτα» πληρώθηκαν τεράστια ποσά για μεταφράσεις λογισμικού και για προγράμματα εκμάθησης Word & Excel. Να ενισχύσουν αυτοί την Wikepedia!

venus

Προσωπικά θα το έκανα έτσι, απλά γιατί μ’αρέσει να ψαχουλεύω πράγματα.

ίσως ένα “πιστοποιητικό” να ήταν ωραίο όμως…απλά ένα χαρτί που να αναγνωρίζει την προσπάθεια που έκανες και το χρόνο που αφιέρωσες για να κάνεις μια έρευνα.

Νομίζω, πως αυτό είναι το πιο εύκολο, εφόσον δεν χρειάζεται έξοδα για επιβραβεύσεις,κληρώσεις κτλπ.

Glavkos

Διευκρίνιση: Σαφώς και μπορεί να γράψει ο καθένας ένα άρθρο, φτάνει να πληρεί κάποια κριτήρια.
Μπορεί ακόμα κι αν δεν τα πληρεί να το γράψει και να βελτιωθεί από άλλους χρήστες.
Σαφώς και δεν χρειάζεται έγκριση για κάτι τέτοιο…Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κανένα Πανεπιστήμιο (συν των Ελληνικών) μέχρι τούδε δεν αποδέχεται καν ως πηγή την αναφορά στην Βικιπαίδεια στις πανεπιστημιακές εργασίες (πηγές πρέπει να είναι αξιόπιστα συγγράμματα ή επιστημονικά περιοδικά) …

Τέλος-μάλλον ατύχησα εκφρασθείς όταν είπα ότι χρειάζεται έγκριση του Wikimedia Foundation…(με αναφορά στην πηγή και αντίστοιχη άδεια δεν υπάρχει θέμα).
Μάλλον είναι παρανόηση περισσότερο, αφού δεν κατάλαβα ακριβώς πως θα προχωρήσει το πράγμα. Θα αναθέσουν εργασίες που εκ των υστέρων θα κρεμάσουν στην Βικιπαίδεια;
Θα τις γράψουν στην Βικιπαίδεια και μετά θα τις αναρτήσουν …
Όπως και να ‘χουν οι δράσεις αυτές είναι επιθυμητές, φτάνει να μην γίνουν ένας εύσχημος τρόπος για να παίρνουν κάποιοι μαθήματα, κοιτάζοντας πως και πως να μπαλώσουν ένα λήμμα στην Βικιπαίδεια που στην συνέχεια άλλοι θα αναλάβουν να σουλουπώσουν.

FocalPoint

Σχετικά με αίτημα συνεισφερόντων εδώ για κάποιου είδους πιστοποιητικό, σας ενημερώνω ότι τέτοια “πιστοποιητικά” ήδη υπάρχουν.

Για παράδειγμα από το εργαλείο http://toolserver.org/~soxred93/ec μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των συνεισφορών, ενώ από το εργαλείο http://toolserver.org/~soxred93/pages/ μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των νέων άρθρων που έφτιαξε κάποιος χρήστης.

Άρα λοιπόν, υπάρχουν και πιστοποιητικά.

FocalPoint

Σχετικά με αίτημα συνεισφερόντων εδώ για κάποιου είδους πιστοποιητικό, σας ενημερώνω ότι τέτοια “πιστοποιητικά” ήδη υπάρχουν.

Για παράδειγμα από το εργαλείο (βάλτε εδώ ht tp 🙂 //toolserver.org/~soxred93/ec μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των συνεισφορών, ενώ από το εργαλείο (βάλτε εδώ ht tp 🙂 //toolserver.org/~soxred93/pages/ μπορεί να βρει κανείς τον αριθμό των νέων άρθρων που έφτιαξε κάποιος χρήστης.

Άρα λοιπόν, υπάρχουν και πιστοποιητικά.

(αφαίρεσα τα http που εμπόδιζαν τη δημοσίευση του κειμένου)

pstath

Πανω τα “εγκριτα”-featured άρθρα του wikipedia απαιτούν την συμπερίληψη μεγαλου αριθμού τρίτων αναφορών ως πηγες για το περιεχόμενο των άρθρων και γενικότερα αυτό αποτελεί σημάδι αξιοπιστίας του άρθρου.

Αυτό επομένως μπορεί να αποτελέσει πηγή για υλικό αναφοράς που θα χρησιμοποηθεί στην συνέχεια με απόλυτη αξιοπιστία, αν δε οι αναφορές ειναι και με καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης ή ανήκουν στον δημόσιο χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκεί σχετικό υλικό αμεσα προσβάσιμο.

Αν και η wikipedia εχει ερωτηματικά για την συμπεριληψη υλικού αυτούσιου σε πανεπιστημιακές εργασίες, ωστόσο αποτελεί πολύτιμο βοήθημα “πληροφορικής” παιδείας και κριτικής σκέψης ακόμα και πάνω στις πηγές.

Επομένως υπό αυτή την έννοια, συμπερίληψη υλικού της wikipedia που συμπεριλαμβάνει την παραπάνω κριτική αντιμετώπιση μπορεί να ειανι ένα σύν, και ένα σημάδι εμβαθυνσης στο αντίστοιχο υλικό.

pstath

Διόρθωση: Πανω = Πάντως

Yiannis_g

Νομίζω ότι η πρώτη και πιο σημαντική αναγνώριση είναι η ηθική. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει στην Wikipedia η δυνατότητα ηθικής επιβράβευσης με την απονομή αστεριών καθώς και η δυνατότητα εμφανούς αναφοράς των χρηστών με την μεγαλύτερη συνεισφορά σε ένα λήμμα, αυτό δεν αξιοποιείται.

Αν ήταν εφικτό άμεσα να χρησιμοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι, θ απολλαπλασιαζόταν η αποτελεσματικότητα πολλών απο τις ιδέες που έχουν αναφερθεί σε αυτή την συζήτηση. Επίσης θα έκανε και πιο εύκολη/αντικειμενική την πιθανή υλική επιβράβευση με δώρα κλπ.