ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

ΕΛ/ΛΑΚ στον Δημόσιο Τομέα: Σύνοψη

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στη διαβούλευση  διαμόρφωσης τεκμηριωμένης πρότασης  με στόχο την  προώθηση του Ανοιχτού Λογισμικού και των Aνοικτών προτύπων  στον Δημόσιο Τομέα. Η πρόταση θα συνοψίζει τα αναμενόμενα οφέλη και θα προτείνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις λαμβάνοντας υπόψιν το Ελληνικό Περιβάλλον και τις Διεθνείς πρακτικές.

Η πρώτη φάση της διαβούλευσης στοχεύει στην υποβολή σχολίων στους παρακάτω βασικούς άξονες της πρότασης

Στη δεύτερη (μέσα Νοεμβρίου) θα είναι διαθέσιμο για σχολιασμό  το πρώτο κείμενο εργασίας

Μπορείτε να σχολιάσετε στους βασικούς άξονες τις πρότασης έως τις 30 Οκτωβρίου.

1.Στόχοι

2.Υφιστάμενη Κατάσταση

9.1. Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στην Ελλάδα.
9.2. Κατηγοριοποίηση Λογισμικών στους Ο.Τ.Α
9.3. Τεκμηρίωση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος εισαγωγής ΕΛ/ΛΑΚ.
9.4. Εφαρμογή των Real options.

6 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Δημήτρης Σταθάκης

Το ότι είναι βιώσιμη τεχνικά η εισαγωγή ΕΛ/ΛΑΚ στους ΟΤΑ, ειδικά για εφαρμογές office που υπάρχουν εκτεταμένες ανάγκες, δε χρειάζεται τεκμηρίωση. Είναι σαφές. Το ερώτημα λοιπόν έπρεπε να είναι τι ποσό διαθέτουν συνολικά οι ΟΤΑ το χρόνο για αγορά εμπορικού λογισμικού. Έτσι θα γίνει συγκεκριμένο και οικονομικά το όφελος της εισαγωγής ΕΛΛΑΚ στους ΟΤΑ. Στο οικονομικό όφελος πρέπει να προστεθεί και η ενδεχόμενη ζημιά από χρήση πειρατικού λογισμικού. Ας γίνει μια απογραφή λοιπόν των αγορασμένων εμπορικών λογισμικών στους ΟΤΑ (όπως γίνονται τόσες άλλες απογραφές αυτόν τον καιρό) να δούμε για πόση εξοικονόμηση μιλάμε. Η κρίση είναι μια ευκαιρία.

Μιχάλης Μιχαλούδης

Επειδή έχω δοκιμάσει να βάλω Linux (Ubuntu) σε δημόσια υπηρεσία το πρώτο και τελευταίο (ουσιαστικό) πρόβλημα είναι η αποδοχή από τους εργαζόμενους.

Τα τεχνικά προβλήματα (συμβατότητα συσκευών: drivers) λύνονται ή αντισταθμίζονται από όφελος ενός antivirus. Μάλιστα στην δική μου περίπτωση η εκτυπωτής λειτουργούσε κανονικά με Ubuntu και όχι με… Windows (!?) Η αποδοχή από τους χρήστες (οι οποίοι απαιτούν να είναι και administrator(!)) είναι το δυσκολότερο και το μοναδικό «πρόβλημα».

Οι υπάλληλοι που συνάντησα δεν γνωρίζουν ούτε τις βασικές λειτουργίες ενός Office προγράμματος ή ενός λειτουργικού συστήματος (π.χ. user vs administrator, filesystem) οπότε δεν τίθεται θέμα δυνατοτήτων κ.λ.π.

Επίσης έχει τύχει σε *κρατική* ιστοσελίδα να δουλεύει σωστά με Windows και Firefox (φυσικά και με Internet Explorer) αλλά όχι με Linux (ubuntu) και firefox.

Θα ξαναδοκιμάσω φέτος αν το έχουν διορθώσει και θα αναφέρω σχετικά.

Παντελής Κουκούσουλας

Μία απογραφή υλικού και λογισμικού (στα πλαίσια και της “διαύγειας”), έστω και δειγματοληπτική σε πρώτη φάση και που θα συμπεριλαμβάνει και τις εκδόσεις θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ καλύτερες από το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Π.χ., τα κυριότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι 2 πιστεύω:

* MS Office
* Autocad

Το θέμα είναι ότι οι άδειες αυτές έχουν ήδη αγοραστεί οπότε δεν υπάρχει θέμα εξοικονόμησης παρά μόνο όταν ανανεωθούν.

Αν όμως οι εκδόσεις (όπως υποψιάζομαι) τουλάχιστον σε πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι σχετικά παλιές, τότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούμε να τις κάνουμε να δουλέψουν σε Wine, άρα οι κρίσιμες εφαρμογές παραμένουν
οι ίδιες και οι πιθανότητες αποδοχής της βασισμένης σε ΕΛ/ΛΑΚ λύσης αυξάνονται (μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε 100% ΕΛ/ΛΑΚ).

Για μένα μια τέτοια απογραφή υλικού / λογισμικού είναι ίσως και πιο χρήσιμη από μια οικονομοτεχνική μελέτη για το ΕΛ/ΛΑΚ.

Τάσος Κουτουμάνος

Έχω δει από κοντά ολόκληρες υπηρεσίες να γυρίζουν από μόνες τους σε Libreoffice ή Open Office. Αρκεί ένας να κάνει την αρχή!

Όσον αφορά το Autocad αρκετά αξιόλογη, αξιόπιστη και linux-συμβατή εναλλακτική είναι το Bricscad.

Λεωνίδας Λιάκος

Έχω εγκαταστήσει linux σε δημόσια υπηρεσία και έκανε την δουλειά του 100%. Άψογη συνεργασία με τις περιφερειακές συσκευές και το υπόλοιπο δίκτυο. Δυστυχώς οι υπόλοιποι συνάδελφοι αντιμετώπιζαν τον υπολογιστή σαν εξωγήινο και μόλις έληξε η σύμβαση και έφυγα από την υπηρεσία λόγω άγνοιας ότι υπήρχε partition με λίνουξ και λόγω του ότι τα windows στο άλλο partition είχε ιό, έκαναν format σε όλα τα partition και το ξήλωσαν χωρίς καν να το καταλάβουν. Νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ίδιο το προσωπικό που έχουν καταλήξει πελάτες της MS με βασικό πλασιέ τα ΤΕΙ/ΑΕΙ. Το τι λεφτά πληρώσαμε σε άδειες χρήσεις για Windows, βάσεις δεδομένων, GIS λογισμικό, office κτλ.δεν το συζητάω. Καλύτερα να δίναμε αυτά τα λεφτά για εκπαίδευση του προσωπικού. Έτσι και νέες θέσεις εργασίας θα ανοίγαμε για κάποιους εκπαιδευτές και θα κάναμε μια μακροχρόνια επένδυση με σκοπό την μετάβαση στο ΕΛΛΑΚ.

Γιώργος Νοταράς

Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια μελέτη, εφόσον τηρηθούν αυστηρά κανόνες αντικειμενικότητας, μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή βάση για την υιοθέτηση του ΕΛ/ΛΑΚ στον Δημόσιο Τομέα. Ωστόσο, θα ήταν καλό να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στην ανάλυση των προβλημάτων που λύνει η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ, όπως επίσης και στην λεπτομερέστατη ανάλυση του κόστους συντήρησης, το οποίο υπάρχει και, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Κατά τα άλλα, ο ανοικτός κώδικας μας δίνει τη δυνατότητα να εμπιστευτούμε το λογισμικό. Χρησιμοποιώντας ΕΛ/ΛΑΚ εδώ και πολλά χρόνια είμαι απολύτως πεπεισμένος για αυτό. Παρόλα αυτά, μιλώντας ως Έλληνας πολίτης και όχι ως χρήστης ΕΛ/ΛΑΚ, θα έλεγα ότι τάσσομαι υπέρ της υιοθέτησης του ΕΛ/ΛΑΚ στο Δημόσιο μόνον εφόσον κριθεί ότι θα λύσει προβλήματα και δεν θα δημιουργήσει περισσότερα και, επιπλέον, μόνον εφόσον αποφευγχούν βιαστικές κινήσεις και ερασιτεχνισμοί.