ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κεφάλαιο 2: Διαχείριση και απόθεση λογισμικού για δημόσιους φορείς και οργανισμούς στην Ελλάδα

2. Οδηγός Διαχείρισης Λογισμικού

Σε αυτήν την ενότητα παρέχεται μία σύντομη μελέτη που αφορά στη διαχείριση και απόθεση λογισμικού για δημόσιους φορείς και οργανισμούς στην Ελλάδα. Η μελέτη προέκυψε κατόπιν επισκόπησης της υφιστάμενης κατάστασης με άμεση αναφορά σε καλές πρακτικές και αποδεκτές λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ που έχουν υιοθετηθεί από πολύ γνωστούς δημόσιους φορείς ανά την υφήλιο.

Η μελέτη προτείνει την χρήση του GitHub τεκμηριώνοντας την επιλογή αυτή βάσει και του υπάρχοντος θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Στο Παράρτημα Α.1 που αποτελεί βασικό μέρος της παρούσας ενότητας αναλύονται -με όσο το δυνατόν απλό και περιγραφικό τρόπο- τα βήματα τα οποία χρειάζονται για την εγγραφή, την απόθεση και διαχείριση λογισμικού από έναν φορέα χρήστη.

2.1 GitHub

Το GitHub είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία που βάσει της τεχνολογίας git δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού να εναποθέτουν, να τεκμηριώνουν και να διαχειρίζονται τα έργα τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη υπηρεσία αποσκοπεί στο διαμοιρασμό των έργων στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

2.2 Καλές πρακτικές από διεθνή εμπειρία

Στην υποενότητα αυτή παρουσιάζονται καλές πρακτικές χρήσης και παραδείγματα από την Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α. και Καναδάς).

Καναδάς

Στην μελέτη που παρουσιάζεται στο παρακάτω URL διαφαίνεται η σχεδόν καθολική αποδοχή του GitHub σε ό,τι έχει να κάνει με απόθεση, διαχείριση και διάθεση λογισμικού για εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Καναδά. Επιπλέον περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην εργασία “GitHub use in public administration in Canada: Early experience with a new open collaboration tool”, Canadian Public Administration, (http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1754-7121).

https://jlphd.wordpress.com/2014/07/11/use-of-github-in-public-administration-in-canada-research-project/

Η.Π.Α.

  • Federal Spending Transparency – DATA (Digital Accountability and Transparency) Act
  • FFATA (Federal Funding Accountability and Transparency) – Collaboration Space in GitHub

Στις 31 Αυγούστου του 2015 συγκεκριμένες αρχές που ασχολούνται με ζητήματα διαχείρισης οικονομικών υποθέσεων και διαφάνειας (Office of Management and Budget, Department of the Treasury) διέθεσαν μέσω της πλατφόρμας GitHub 57 προτυποποιήσεις δεδομένων και αντίστοιχο λογισμικό που σχετίζονται με υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας δημόσιος και ανοικτός χώρος διαβούλευσης για σχολιασμό και ενίσχυση των προτυποποιήσεων. Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω URL.

http://fedspendingtransparency.github.io/feedback/

  • Consumer Financial Protection Bureau

Σε μία προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι οι αγορές καταναλωτικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων είναι διαφανείς και να ενισχύσει παράλληλα τον ανταγωνισμό, το αντίστοιχο υπουργείο (Consumer Financial Protection Bureau) “άνοιξε” πηγές, δεδομένα και λογισμικό στη διάθεση πολιτών και άλλων δημοσίων φορέων. Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω URL.

http://cfpb.github.io/

Τέλος οι παρακάτω πίνακες αποτυπώνουν τη διείσδυση της χρήσης του GitHub τόσο σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης των Η.Π.Α. όσο και των ομόσπονδων πολιτειών αυτής. Πιο συγκεκριμένα ο Πίνακας 1 αποτυπώνει τον απόλυτο αριθμό των δημοσιευμένων αποθετηρίων, ενώ ο Πίνακας 2 αποτυπώνει τον τύπος των δεδομένων / λογισμικού στο GitHub ανάλογα με τον τύπο της εποπτευόμενης αρχής που ανέβασε το εν λόγω υλικό. Περισσότερες πληροφορίες στην εργασία “Introducing Open Collaboration in the Public Sector: The Case of Social Coding on Github”, 2014 European Group of Public Administration (EGPA) Annual Conference, Speyer (Germany), September 10-12, 2014.


Πίνακας 1. Αποθετήρια σε GitHub (απόλυτος αριθμός) Συνολικά αποθετήρια της γενικής κυβέρνησης Τύποι αποθετηρίων ομόσπονδων πολιτειών

Πίνακας 1. Αποθετήρια σε GitHub (απόλυτος αριθμός)

Συνολικά αποθετήρια της γενικής κυβέρνησης

7003

Τύποι αποθετηρίων ομόσπονδων πολιτειών

1437 αποθετήρια κώδικα (87.2%)

67 αποθετήρια δεδομένων (4.07%)

44 αποθετήρια οδηγιών λογισμικού/δεδομένων (2.67%)

3 αποθετήρια τεκμηρίωσης αδειών/policy issues (0.18%)



Πίνακας 2. Τύπος κώδικα στο GitHub ανάλογα με τον τύπο της εποπτευόμενης αρχής Ρυθμιστικές αρχές και υπουργεία Επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα (π.χ. πανεπιστήμια, ινστιτούτα) Υπηρεσίες και αρχές υγείας Αρχές άμυνας και εθνικής ασφάλειας

Πίνακας 2. Τύπος κώδικα στο GitHub ανάλογα με τον τύπο της εποπτευόμενης αρχής

Ρυθμιστικές αρχές και υπουργεία

– Κώδικας λογισμικού

– Ανοικτά δεδομένα

Επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα (π.χ. πανεπιστήμια, ινστιτούτα)

– Ερευνητικά δεδομένα

– Αλγόριθμοι για επιστημονικές δημοσιεύσεις

– Τεχνολογικές προτάσεις

Υπηρεσίες και αρχές υγείας

Στατιστικά στο χώρο της υγείας

Ανοικτά δεδομένα

Αλγόριθμοι για επιστημονικές δημοσιεύσεις

Αρχές άμυνας και εθνικής ασφάλειας

Γεωχωρική πληροφορία

Κώδικας λογισμικού

Ανοικτές εφαρμογές διάχυτου υπολογισμού (π.χ. mobile apps)


2.3 Θεσμικό Πλαίσιο

Πέραν του ώριμου νομικού / θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που ευνοεί την απόθεση κώδικα και κατ’ επέκταση λογισμικού, οι όροι λειτουργίας του GitHub επιτρέπουν την αδειοδότηση του κώδικα είτε μέσω συγκεκριμένων αδειών χρήσης βάσει του Open Source Initiative (δες αναλυτικά τις άδειες στο https://opensource.org/licenses/category), είτε βάσει συγκεκριμένης άδειας που ορίζει ο ιδιοκτήτης-παραγωγός του εναποτεθειμένου κώδικα (συνήθως μέσω ενός ευδιάκριτου αρχείου “LICENSE”, “LICENSE.txt”, “LICENSE.pdf”, κ.λπ.).

Στο Παράρτημα Α.2 αναφέρονται ενδεικτικά κάποια ήδη άδειας για χρήση στο GitHub.

2.4 Πρόταση

Βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, καθώς επίσης και των περιπτώσεων καλής πρακτικής προτείνεται η χρήση του GitHub για θέματα διαχείρισης λογισμικού. Οδηγίες χρήσης του GitHub παρατίθενται στο Παράρτημα Α.1.


 

Πίσω στην Αρχική σελίδα της Διαβούλευσης

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα χαρούμε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας, παρακαλώ σχολιάστεx
()
x